AKE

ERITYISKILPIHAKEMUS

OHJEITA:

Erityiskilpihakemus toimitetaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafiin joko sähköisesti, sähköpostilla osoitteeseen kilvet@trafi.fi, faksilla 029 534 5606 tai postitse Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Erityiskilpihakemukset, PL 320, 00101 Helsinki.

Hakija voi peruuttaa tekemänsä hakemuksen ainoastaan kirjallisella peruutusilmoituksella ennen päätöksen tekemistä.

Erityiskilpipäätös tehdään ja rekisterikilvet tilataan, kun erityiskilpihakemuksen tiedot ovat täydelliset. Myös ajoneuvon valmistenumeron tulee olla ilmoitettu. Hakemusta voi tarvittaessa täydentää puhelimitse 029 534 5110 tai sähköpostitse kilvet@trafi.fi. Täydennystä odottava hakemus on voimassa Trafissa kolme (3) kuukautta.

Jos erityiskilpihakemus toimitetaan Trafiin sähköisesti, asiakas voi hakemuksessa valita joko sähköisen tai paperisen erityiskilpipäätöksen. Sähköisen päätöksen voi vastaanottaa ainoastaan, jos käytössä on sähköpostiosoite ja voimassaolevat henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset. Mikäli asiakas ei ole noutanut sähköistä päätöstä lomakepalvelusta seitsemän vuorokauden kuluessa, päätös voidaan toimittaa asiakkaalle postitse. Paperinen päätös lähetetään hakijalle postiennakolla.

Erityiskilpipäätöksestä peritään 900 euron maksu. Lunastamatta jätetystä päätöksestä voidaan periä maksu ulosottoteitse ilman eri päätöstä.

Rekisteröinti tehdään maksettua erityiskilpipäätöstä vastaan hakijan ilmoittamalla katsastustoimipaikalla, johon rekisterikilvet on toimitettu. Katsastustoimipaikka perii maksun rekisteröinnistä ja rekisterikilvistä.

Rekisteröinti erityiskilvelle on tehtävä kolmen (3) kuukauden kuluessa erityiskilpipäätöksen tekemisestä tai muutoin päätös raukeaa.

Erityiskilpipäätöksellä annettua rekisteritunnusta ei voi siirtää toiselle ajoneuvolle ilman uutta maksullista päätöstä.

Erityiskilpeen haettava rekisteritunnus

Erityiskilpeen haettava rekisteritunnus ei saa sisältää hyvän tavan tai yleisen järjestyksen vastaisia ilmaisuja. Rekisteritunnus myönnetään sitä ensiksi hakeneen ajoneuvolle.

Muita erityiskilven rekisteritunnukseen liittyviä rajoituksia ovat:

  • Auton erityiskilvessä voi olla joko 2-3 kirjainta ja enintään kolminumeroinen luku.
  • Moottoripyörän ja mopon erityiskilvessä voi olla joko kaksi tai kolme kirjainta ja enintään kolminumeroinen luku, tai toisinpäin.
  • Perävaunun erityiskilpi alkaa aina P-, W- tai D -kirjaimella.
  • CD-kirjainyhdistelmä on vain diplomaattiautoille.
  • Nolla ei voi olla numero-osan alussa eikä ainoana numerona.
  • Kirjainten W, Q, Å, Ä ja Ö käytössä on rajoituksia muiden ajoneuvojen kuin autojen rekisteritunnuksissa

Mustapohjaiset rekisterikilvet voidaan antaa joko

  • museoajoneuvolle tai ajoneuvolle, jossa on ollut aikaisemmin tällaiset rekisterikilvet tai
  • ulkomailta tuodulle ajoneuvolle, joka on otettu käyttöön ennen vuotta 1972.

Mikäli rekisteritunnuksessa on kirjain Å, Ä tai Ö, ei joillain katsastustoimipaikoilla voida tulostaa rekisteröintitodistusta. Asiakas saa tällöin rekisteröintitodistuksen aina postitse kotiinsa.